Prenesi si 5 praks za tvoje izpolnjeno življenje. Eknjiga  ŽIVETI (NA) POLNO!

Držati prostor

Držati prostor nekomu pomeni odpreti srce, pomeni nuditi brezpogojno podporo in spustiti obsojanja in kontrolo in dopustiti, da se zgodi, kar se mora zgoditi, v najvišje dobro osebe, ki je v procesu.

Inteligenca življenja pravi, da če rešujete nekaj za nekoga drugega, mu s tem jemljete moč.  Auč, boli a ne? In  ker vem, da to res ni vaš namen, vas prosim, ne delajte več tega. Naj sami prevzamejo odgovornost.  Vodniki so mi lepo povedali, da če enkrat rešimo, s tem v resnici ne pomagamo, ker bo naše drage ta lekcija počakala, le da bo takrat še hujša.

Resnično podpreti v ljudi v njihovi rasti, transformaciji, žalovanju ipd. vsekakor ne pomeni odvzeti jim moč (s tem, da bi reševali njihove probleme), jih zasramovati (s tem, da jim govorimo, da bi o tem pa že morali vedeti več), ali jih obremenjevali ( s tem, da jim dajemo dodatne informacije). Pripravljeni moramo biti stopiti jim ob stran, da sprejmejo lastne odločitve, jim ponudimo brezpogojno ljubezen in podporo, jim dati nežno vodstvo, ko ga potrebujejo in jih obdati z občutkom varnosti, tudi, ko delajo napake.

Držati prostor ni ekskluzivno samo za coache, mentorje, povezovalce skupin ali za medicinske negovalce. To delo lahko opravljamo vsi za vse – partnerje, otroke, prijatelje, družino, sosede ali celo tujce, medtem ko se slučajno zapletemo v pogovor z njimi.

7 nasvetov, ki vam pomagajo držati prostor za drugega

  • Ljudem dajte dovoljenje, da zaupajo lastnim občutkom in intuiciji. Vsi vemo, da če si le dovolimo povezati se z modrostjo, ki je v nas , bo to opogumilo tudi drugo osebo . In s tem nastane čudež – čudež povezanosti na srčni ravni. In to je to.
  • Ljudem dajte le toliko informacij, kot jih prenesejo. Poenostavite, ne komplicirajte z navodili. Ne obremenjujte z informacijami. Človek, ki mu držite prostor v katerem dela transformacijo, je že tako preobremenjen in dodatno breme samo da občutek nesposobnosti in ne vrednosti.
  • Ne vzemite jim moči. S tem jim samo daste občutek, da so nekoristni, nesposobni. Včasih se bo zgodilo, da boste morali vstopiti v proces in sprejeti odločitve za njih, a v večini primerov ljudje potrebujejo avtonomnost, da sprejmejo svoje odločitve (to velja tudi za otroke). Vsekakor ne kontrolirajte, ne usmerjajte, temveč zaupajte. Zaupajte, da se vse dogaja v korist nekoga, kljub temu, da zgleda boleče.
  • Svoj lastni ego nežno postavite na stranki tir. To je največkrat zelo težko, ker se ujamemo v past, ko mislimo, da je uspeh nekoga, odvisen od našega posredovanja ali da bo njihov neuspeh vplival na naš status, ali da nas bo čustveno obremenil, češ, da gre za nas, v bistvu pa temu ni tako. Ta past je zvita, ko se ukvarjamo z lastnimi mislimi o uspehu ( me imajo radi moji klienti? Sem jim všečna? Bodo kreirali uspeh z mojo pomočjo ali ne?) Ampak to ne služi nobenemu, tudi meni ne. Resnično podpreti njihovo rast pomeni, da mora naš/vaš ego ostati zunaj prostora prisotnosti, ker je ta namenjen njihovi rasti in učenju in ne mojemu/vašemu potrjevanju ego vrednosti.
  • Naj se počutijo varno tudi, če padejo. Ko se ljudje učijo rasti, delajo na poti rasti, napake. Če mi, njihovi evolucijski partnerji držimo prostor, brez obsojanja in sramu, jim s tem nudimo možnost, da sežejo v notranjost, v globino po pogum, da tvegajo in vztrajnost da grejo naprej, kljub temu če padejo, če ne uspejo. Neuspehi in padci niso neuspehi, so samo gradniki osebne rasti in osebnega uspeha. In če jim damo to oporo, v miselnosti, da je vse v redu, se ne bodo kaznovali in bičali, temveč sprejeli odgovornost in se iz njih učili.
  • Vodite in pomagajte jim z človeškostjo in radovednostjo. Tisti, ki drži prostor modrosti ve kdaj ponuditi vodstvo in pomoč in kako ga nežno ponuditi. To je ta nežni ples ki ga plešemo, ko nekomu držimo prostor. S tem prepoznamo področja kjer je oseba najbolj ranljiva, mogoče najbolj šibka in tu nudimo podporo.
  • Ustvarite prostor za čustva, strah, sram, jezo ipd. Ko ljudje čutijo, da imajo podporo iz tega globokega vira , centra modrosti , se počutijo dovolj varno, da dovolijo čustvom, da priplavajo na dan, ne da bi jih zadrževali. Tisti, ki drži prostor ve, kako pomembno je nežna , močna in ne obsojajoča prisotnost, ki ljubeče povabi v proces transformacije. Čutijo, da bodo iz tega procesa izšli celi, ne zlomljeni in to jim daje moč, kajti vedo, da je tam vedno ta prisotnost, ki opogumlja.

 

Držati prostor ni stvar, ki se jo lahko naučite čez noč. Je proces v katerega vas vodi življenje. Če je to vaša pot, se ji prepustite. Kajti občutek, ko si  na robu in si povezan z Univerzalno resnico, ki ve kaj ta oseba potrebuje, in ti pošilja navodila, ki jim slediš, je veličasten. In kar je najbolj zanimivo, je mir, popolna pomirjenost, ker veš, da je vse v redu, točno tako kot mora biti. Kajti življenje deluje za naš uspeh!

Opogumljam vas!

Koristne vsebine

E knjiga
ŽIVETI NA POL
ŽIVETI (NA) POLNO!
5 praks za tvoje izpolnjeno življenje