Prenesi si 5 praks za tvoje izpolnjeno življenje. Eknjiga  ŽIVETI (NA) POLNO!

Odkrivanje Veličine

Ste mogoče že v srednjih letih? In čutite nelagodje, nezadovoljstvo?

Če ne gre za hrepenenje po prehitro minljivi mladosti, gre za krizo srednjih let, katere bistvo je odkrivanje lastne VELIČINE (v nadaljevanju V).

Iskanje V je plemenito, vendar: »Težava je v tem, da nihče ni postavil jasne definicije kako V izgleda, se čuti, se meri, zato iskanje V nima nobenega znanega vzorca, je neznano in zato lahko grozljivo.«

Knjige, delavnice, blogi naj bi nas vodili k življenjskemu namenu. Pravim »naj bi«, ker menim , da to sproža več vprašanj kot odgovorov.

Ko iščete odgovore na to vprašanje, se vaš namen že odvija. Kar vam daje občutek namena / smisla, potrebuje čas, da se razvije.

Po čem želite, da se vas ljudje spominjajo?

Priljubljena vaja v osebnem razvoju je odgovor na vprašanje: “Po čem želite, da se vas ljudje spominjajo na vašem pogrebu?” Verjamem, da bi si želeli, da se vas spominjajo po prijaznosti, sočutju, pogumu ali radovednost. In tu se začne potovanje, odkrivanja vaše V, pri čemer je jasno, da vedno STE ta vrednota, to hrepenenje, ne glede na to, kaj storite.

Dovolite, da vas popeljem skozi korake s katerimi si lahko pomagate do V.

Korak #1: Pravica do najboljše verzije sebe

Največkrat moji klienti identificirajo svojo »V« s tem, da se spomnijo trenutka, ko so bili najbolj ponosni nase, ko so dosegli nekaj pomembnega za njih, ob tem pa so bili v sebi mirni , a hkrati čutili neverjetno moč. Vse se je dogajalo brez kakršnegakoli napora, naravno.

Katere osebne lastnosti so bile potrebne, da so ustvarili ta trenutek? Pomembno je, da poimenujete in prikličete svoje največje značilnosti – kdo ste v tem najboljšem položaju svojega življenja, ko se počutite veliki, uspešni, izpolnjeni.

To je v bistvu odgovor na vprašanje Kaj izbiram, kdo hočem biti? Odgovor na to vprašanje je pravzaprav zavestna izbira vrednosti, ki želijo živeti skozi vas. Prepoznate jih v ljudeh, ki vas navdihujejo, od družinskih članov, prijateljev, naključnih ljudi (spet vprašanje »S čim me pravzaprav ta oseba X navdihuje? Kako se počutim ob njej, njem?).

Torej, kdo so bili ljudje, ki so močno vplivali na vas? Kdo je bil pogumen, da se je postavil proti nepravičnosti ali pa je odločno stopil in zaščitil koga od vaše družine?

Ta esenca je ujeta v vaši psihi. Prizadevali si boste za te vrednote in jih opredelili kot vašo zapuščino. Morda se odločite narediti nekaj neverjetnega, ali pa boste morda močna podpora nekomu, ki ga vzgajate ali pa ste mentor tudi drugim, da opravijo za kar so klicani, da uresničijo v svojem življenju.

Korak #2: Izberite naslednji korak na vašem potovanju 

Izbira je lahko : da uresničite davne sanje, ali pomagate drugim, da uresničijo svoje ali naredite nekaj, da zmanjšate strah v ljudeh ali celo trpljenje. Katerikoli korak boste naredili, vedite, da sledi naslednji korak. Lahko je v isti smeri ali pa se odločite za nekaj popolnoma drugega.

Nekaj vprašanj vam v pomoč za izbiro smeri:

  1. Kaj čutite, da si zaslužite, pa tega ne dobite? Kaj je tisto kar pogrešate, po čem hrepenite?
  2. Kaj bi naredili, če bi brezpogojno poslušali svoje srce?
  3. Kaj lahko odvržete (kar vas obremenjuje), da osvobodite vašo energijo?
  4. Čemu bi brezpogojno rekli »da«?

Václav Havel, prvi predsednik Češke republike je rekel “ Upanje ni prepričanje, da se bo nekaj dobrega zgodilo, ampak občutek gotovosti, da je nekaj vredno, ne glede na to, kakšen bo rezultat.”

Korak #3 Utrdite svoje temelje

Nikoli, nikoli se ne bi smeli počutiti osamljeno, na vaši poti V. Ljudje vas bodo kritizirali, vas ignorirali, odbijali vaše predloge. Naučiti se morate vztrajati na svoji poti, imeti pogum, da naredite kar vas kliče. Zato nujno poskrbite, da imate v svoji bližini ljudi, ki vas podpirajo, da vam pomagajo vzdrževati zavezanost V, ki jo čutite le vi.

Ne pozabite : »Bodite nežni do sebe!«. To ne pomeni, da ne sprejemate vaših senčnih delov sebe ali da se lažno spodbujate »jaz zmorem vse in to sam/a.«. Ne , fokus je dovoliti si biti človek, z vsemi napakami v sodbah ali celo napačnih reakcijah (pa čeprav ste se že 100x namenili reagirati drugače).

Ko se učimo kako sami sebe držati z radovednostjo, razvijamo kvalitete dostojanstva, elegance in sprejemanja. Sprejmemo, da smo le ljudje, da se trudimo, a da kdaj pa kdaj tudi naredimo napako, spet poskusimo , pademo – to je življenje. In je rast.

Predvsem pa se naučimo, da lahko uspemo, tudi če nismo popolni.

Torej kako naprej v življenju s pomenom?

Spoznajte kdo v resnici ste, kaj »samo vaša prisotnost daje ljudem« in nato izberite kaj boste s tem naredili.

Darujte sebe v tej prisotnosti, darujte sebe v tem po čemer hrepenite. Ljudje vam bodo hvaležni, ker boste izrazili sebe na najbolj globok način.

Za vašo V, Barbara

Koristne vsebine

E knjiga
ŽIVETI NA POL
ŽIVETI (NA) POLNO!
5 praks za tvoje izpolnjeno življenje